Familie Bugel

De familie Bugel, Johan en Eveline, woont al 35 jaar aan de Jacob de Weerdstraat in Boven Pekela.

Nu ze beiden gepensioneerd zijn, besloten ze dat ze de keuken eens flink wilden renoveren en uitbreiden; weg met de hokjes en een deur naar de tuin. In alle andere ruimtes van hun huis hadden ze al isolatie aangebracht, op dak lagen 16 zonnepanelen te schitteren.

Het vrijstaand huis dateert uit 1927. In die tijd werden de buitenmuren nog zonder spouw gebouwd. Alle muurisolatie moet dus aan de binnenkant aangebracht worden. Bij de verbouw van de keuken wilden ze daarom meteen de muurisolatie en dubbelglas (waar dat nog niet was gebeurd)  meenemen. Ook waren ze al aan het nadenken over hoe ze hun huis zo aardgasvrij mogelijk konden maken. Toen ze hoorden over de 1e informatieavond “Boven Pekela energieneutraal” in de Riggel, besloten ze om daar als belangstellenden heen te gaan. Over de informatie die ze hier kregen, waren ze zeer positief. Ze vonden het een sympathiek project. Dit was dan ook de reden om zich op te geven voor de pilot.

Ze hebben bij de verbouwing dankbaar gebruik gemaakt van de scan die met een warmtecamera gemaakt werd van hun huis. Hiermee werden de plekken aangegeven waar zich warmtelekken bevinden. Een prettige bijkomstigheid is natuurlijk de extra subsidie die ervoor staat bij de aanschaf van een warmtepomp vanuit het project. Nu ze toch aan de slag gingen met de keuken, wilden ze meteen maar doorpakken en kijken welke maatregelen ze nog meer konden treffen. Besparing op gas door middel van een warmtepomp sprak ze aan, hoewel Johan had verwacht dat je met zo’n hybride warmtepomp veel meer kon besparen. Toch is de verhouding aanschafprijs-prestatie bij een hybride warmtepomp ideaal. Bij een aardwarmtepomp bedraagt de investering beduidend meer.

De familie is erg enthousiast over de voorgestelde maatregelen. Zeker omdat bij de scan ook diverse plekken in het huis ‘ontdekt’ werden die warmtelekken vertoonden; daar konden ze wat mee. Inmiddels hebben zij de offerte van de warmtepomp en de extra acht zonnepanelen binnen en gaan ze kijken hoe ze de installatie daarvan op de verbouwplannen kunnen laten aansluiten.

Eveline moet nog wel even gniffelen als ze denkt aan die keer dat er ineens ’s avonds een man stond te filmen. Ze vroeg Johan, die alle technische zaken plant, of hij wist wat die man daar aan de overkant bij het Daip deed. Johan zag meteen dat het  Robert was van ‘Pekela geeft gas!’, die gehuld in een dikke winterjas met een warmtecamera hun huis aan het filmen was.‘Gevaar’ geweken en achteraf een paar duidelijk ‘warmtelek’-foto’s rijker.