Het doel van het project is een aardgasvrije wijk tussen Koppelsluis en Ommelanderklap in Pekela.

Door bewoners voor bewoners

Een groep enthousiaste inwoners in Boven Pekela heeft het plan opgevat om Boven Pekela en omgeving aardgasvrij te maken. Zij hoorde van de mogelijkheid van het Rijk om hier subsidie voor te krijgen. Deze subsidie is aangevraagd en toegekend! Vier miljoen euro om dit mooie project te realiseren. We moeten toch van het aardgas af. Nu kan dat alvast met veel voordeel voor de bewoners. 

‘Pekela geeft gas!’

Het project heeft de naam ‘Pekela geeft gas!’ gekregen, omdat de werkgroep figuurlijk veel gas geeft om de aardgasvrije wijk te realiseren.

Twee delen

Het aardgasvrij worden bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt gas bespaard in de woningen. Dit wordt gedaan volgens de zogenaamde ‘Quick-Fit’ methode. In dit filmpje meer uitleg hierover. En in het tweede deel worden de mogelijkheden voor groen gas onderzocht. 

Gas besparen

Als u mee gaat doen met het project, gaat u in uw woning minimaal 50% gas besparen. Dit wordt gehaald door de installatie van een hybride warmtepomp in combinatie met het dichten van kieren. De hybride warmtepomp gebruikt wel extra elektriciteit. Deze elektriciteit zal in de meeste gevallen opgewekt worden met (extra) zonnepanelen op uw dak. Dubbel duurzaam dus.

Lees meer hoe u gas kunt besparen.

Groen gas

Het gas dat we na het gas besparen nog nodig hebben, willen we vergroenen. Dus geen aardgas meer, maar groen gas. Het groene gas heeft dezelfde kwaliteit als het aardgas afkomstig uit Slochteren. U zult er niets van merken.

plattegrond Boven Pekela en DoorsneebuurtDe wijk tussen Koppelsluis en de Ommelanderklap in Pekela