Ester Boekholt over ‘Pekela geeft gas!’

Wellicht kent u mij al of hebben we elkaar al eens ontmoet. Bijvoorbeeld bij De Riggel, langs het voetbalveld of op het plein van de Theo Thijssenschool. Mocht dat nou niet zo zijn en u ziet mij voorbijkomen op mijn lichtblauwe fiets, spreek me dan maar aan hoor: ik maak graag een keertje kennis. Mijn naam is Ester Boekholt en sinds 1999 woon ik met veel plezier in Boven Pekela.

Ik voel me erg betrokken bij het dorp en zet me regelmatig in voor leuke activiteiten en mooie initiatieven. Of dat nu gaat om een muziekfeest, buurtbarbecue, schoolmusical of de kinderspelweek, als ik het gevoel heb dat mijn hulp van toegevoegde waarde kan zijn, dan steek ik graag de handen uit de mouwen om mee te helpen met organiseren of uitvoeren.

Samen met anderen ergens een succes van maken en tevreden en blije gezichten zien als iets gelukt is, dat is waar ik het voor doe, daar krijg ik energie van. Toen mij gevraagd werd of ik wilde meehelpen in het project ‘Pekela geeft gas!’, heb ik daar eerst goed over nagedacht. Wilde ik nog meer tijd steken in Boven Pekela, deed ik niet al genoeg voor de leefbaarheid in het dorp? Maar na het lezen van het projectplan was ik snel overtuigd! Hoe mooi is het als we straks kunnen zeggen dat we in een aardgasvrij dorp leven en niet meer afhankelijk zijn van het gas uit de Groningse bodem, een gaswinning waardoor ook in onze huizen langzaamaan scheuren ontstaan. Maar goed, we willen er natuurlijk wel warmpjes bij blijven zitten en het liefst zonder grote verbouwingen en hoge kosten. En koken, dat willen we graag op gas blijven doen. Logisch ook, want gas is immers een schone energiebron, het zou alleen niet meer uit de bodem moeten komen.

Nou, juist daarom vind ik het project ‘Pekela geeft gas!’ zo interessant. Want als het project slaagt, halen we straks geen gas meer uit de bodem, maar maken we het zelf. Gebaseerd op de eeuwenoude technieken van het bierbrouwen kan er gas gemaakt worden uit ons eigen rioolslib en groente- en fruitafval. Alleen poepen we met elkaar niet genoeg om 100% van het gas, dat we nu verbruiken, te vervangen door eigengemaakt gas. Daarom is het belangrijk dat we in de eerste fase van het project samen 50% van ons gasverbruik gaan besparen. En ook dat kan! Met de technieken van nu kun je zonder grote verbouwingen of hoge kosten investeren om tot wel 50% op je gaskosten te besparen. Lees daarvoor meer over het  besparen in dit project en de extra subsidiedie je daarbij kunt krijgen!

Wordt Boven Pekela straks een aardgasvrij dorp en een inspirerend voorbeeld voor de rest van Nederland? Hoe het ook uitpakt: ik vind het een fantastisch project en wil er daarom graag energie in steken. Wilt u ook meedenken in de werkgroep of meer weten over wat het project voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op, wellicht ontmoeten we elkaar binnenkort.

Groetjes, Ester Boekholt
info@pekelageeftgas.nl