Waar een wil is, kan best een warmtepomp.
Met een warmtepomp verwarm je je huis zonder gas. Toch staan we in Nederland niet bepaald te springen om ze aan te schaffen; ze zouden lawaai maken, veel te duur zijn, slecht werken. Wat is écht een probleem en wat is een spookverhaal?
Lees het hele artikel uit het Dagblad van het Noorden
-
Wist je dat…
De meeste (hybride) warmtepompen gemiddeld tussen de 35 en 40 decibel produceren. Dit geluidsniveau is vergelijkbaar met fluisteren.
Tips om het geluidsniveau te reduceren:-
- Zet de warmtepomp bij voorkeur op een betonnen ondergrond.
- Of gebruik rubberen trillingdempers, om te voorkomen dat de grond mee resoneert.
- Of plaats een geluidscherm voor de pomp
-
-
Wist je dat…
Een (hybride) warmtepomp geschikt is voor een hermetisch geïsoleerd huis, maar ook voor een niet perfect geïsoleerd huis.
-
Wist je dat…
Een warmtepomp eigenlijk net zo werkt als een koelkast, maar dan omgekeerd?!
Een koelkast haalt de warmte uit de voedingswaren die je in de koelkast hebt gezet en verplaatst deze warmte naar het metalen raamwerk aan de achterkant van het toestel (de warmtewisselaar).
Als je de binnenkant van je koelkast als buiten beschouwd, kan je de warmtewisselaar aan de achterzijde van de koelkast, eigenlijk zien als radiator of vloerverwarming (indien dit bereikbaar is kan men dat zelfs voelen, deze is warm). En dat is precies zoals een warmtepomp werkt. Het haalt warmte uit de (buiten)lucht, de bodem of het grondwater en verplaatst die warmte naar het warmtesysteem binnen in je woning.
Een hybride warmtepomp is daarom heel vaak goed te combineren met een bestaande CV en radiatoren, waardoor het geen dure investering hoeft te zijn en comfort gegarandeerd is. Wanneer de warmtepomp vermogen te kort komt, zal de cv-ketel bijspringen of het geheel overnemen.
Het enige wat dan nog nodig is, net als bij de koelkast, is elektriciteit. Gemiddeld berekenen we het energie gebruik in verhouding van 4:1. Je hebt 1 deel elektriciteit nodig om 4 delen gratis warmte uit de omgeving te gebruiken. En als je de warmtepomp dus combineert met zonnepanelen en groene stroom gebruikt om de warmtepomp te laten werken, dan veroorzaak je geen CO2-uitstoot en zal je tegelijk flink besparen op je gasrekening.