Succesvolle informatieavond ‘Pekela geeft gas!’

Afgelopen maandag zat dorpshuis De Riggel vol bewoners die geïnteresseerd zijn in het project ‘Pekela geeft gas!’. Het project is één van de 56 proeftuinen in Nederland waarbij wordt gekeken naar hoe we wijken, dorpen en steden kunnen verduurzamen en uiteindelijk aardgasvrij kunnen maken.

De avond werd gepresenteerd door Irma Franssens, bewoner uit de proeftuin en deelnemer aan het project. Zij gaf het woord aan Erik Matien, de projectleider van ‘Pekela geeft gas!’. Hij nam de aanwezigen mee in de afgelopen vier jaar van het project. Op basis van de ervaringen en geleerde lessen uit deze periode keek hij vooruit naar de veranderingen. Het project is namelijk verlengd met vier jaar, zodat zoveel mogelijk inwoners nog gebruik kunnen maken van de projectsubsidie om te verduurzamen.

Eén van deze veranderingen, die nog over voorbehoud is van goedkeuring door de gemeenteraad, is het nieuwe aanbod. Door de huidige gasprijzen hadden de meeste inwoners met de oorspronkelijke subsidieregeling geen recht meer op subsidies. Deze subsidieregeling ging uit van een terugverdientijd van 8 jaar. Omdat dit niet meer realistisch is, is er in de nieuwe variant gekozen voor verdubbeling van de ISDE-subsidie tot max. €5.000,-. Alle voorwaarden vindt u binnenkort op onze website.

Na deze terug- en vooruitblik nodigde Irma de panelleden uit om samen vragen over het project te beantwoorden. In dit panel zaten Erik Matien (projectleider), Ester Boekholt (proeftuinbewoner en lid van de projectgroep), Marco Nekeman (adviseur bij Invent) en Martin Jonker (adviseur Openbare Ruimte bij Gemeente Pekela). Er kwamen verschillende vragen uit het publiek die door de panelleden werden beantwoord. Zo kwamen onder andere de werking van de warmtepomp, het implementatieplan, de financiën en de wachttijden voor installatie aan bod.

Tijdens de avond kwamen verschillende aanmeldingen voor het project binnen. De projectgroep is bezig om afspraken te maken met de lokale installateur om de krachten te bundelen en Pekela aardgasvrij te maken.

Wilt u ook meedoen met het project? Meld u zich dan hier aan: https://www.pekelageeftgas.nl/deelname/