John verduurzaamde zijn jaren 30 woning

John Zuiderwijk woont sinds 2007 in een karakteristiek jarendertighuis in Nieuwe Pekela. Hij houdt van de ruimte, de rustige omgeving en de noordelijke nuchterheid.

Zijn interesse voor proeftuinen begon toen hij een artikel las over een project in Assen. Hij zocht op wat dat precies was en waar nog meer proeftuinen waren. Toen zag hij dat zijn wijk ook meedeed aan een proeftuinproject: ‘Pekela Geeft Gas!’. De aantrekkelijke subsidies gaven hem het zetje om zijn huis energiezuiniger te maken.

De eerste stap was het laten installeren van 6 extra zonnepanelen, naast de 13 die hij al had vanwege eerdere aardbevingsschade. Hierdoor kan hij nu een mooi deel van zijn energie zelf opwekken.

Hij had uitgezocht dat zijn verbruik niet veel omlaag zou gaan met een hybride warmtepomp. Maar toen moest de cv-ketel worden vervangen. Het prijsverschil tussen een hybride warmtepomp en een cv-ketel was zo klein, dat hij toch voor de hybride warmtepomp heeft gekozen.

Na de installatie van de zonnepanelen en de hybride warmtepomp ging John naar een inloopdag van de gemeente. Daar kreeg hij nuttig advies over zijn opties. Toen heeft hij eerst vloerisolatie laten doen. Voor de ISDE-regeling kon John nog iets isoleren: hij koos voor HR++-glas. Ten slotte heeft hij zelf de vliering geïsoleerd en twee ontvochtigers in huis gezet.

De voordelen van deze aanpassingen waren al snel duidelijk. John merkte dat zijn energiekosten flink daalden. Ondanks dat hij in een vrijstaand jarendertighuis woont, is het energieverbruik nu vergelijkbaar met dat van een appartement. Bovendien voelde het huis minder vochtig aan en bleef de warmte beter behouden, wat zorgde voor een aangenamere leefomgeving.

Voor de toekomst overweegt John een airco. Daarmee kan hij de overcapaciteit van de zonnepanelen in de zomer direct verbruiken. In de winter kan de airco dan weer het huis verwarmen.

 

Tips van John

John heeft vier tips voor andere bewoners die hun woning energiezuiniger willen maken:

  • Hij raadt aan om inloopavonden van de gemeente bij te wonen voor nuttige informatie. Hier kunnen ze ook meer vertellen over beschikbare subsidies voor hybride warmtepompen en isolatie. Die kunnen de kosten flink drukken.
  • Let op dat de installateur de hybride warmtepomp goed instelt. In het geval van John was de hybride warmtepomp in eerste instantie ingesteld als een gewone warmtepomp. Daardoor had hij de eerste maand een hogere energierekening dan verwacht. Controleer daarom aan het begin uw rekening en check of alles correct is afgesteld.
  • Er komt aardig wat water van de hybride warmtepomp af. Zijn advies is om te zorgen voor een afvoer, een regenton of om gewoon de bijbehorende bak mee te bestellen.
  • Een voordeel van een hybride warmtepomp is dat de instellingen aan te passen zijn. Daardoor bent u flexibel bij prijsschommelingen, zoals veranderingen in de gasprijs.

Dankzij de beschikbare subsidies en ‘Pekela Geeft Gas!’ ziet John veel mogelijkheden voor betaalbare energiebesparende maatregelen. Zijn ervaring toont aan dat er ook in een ouder huis veel te verduurzamen is!