Wilt u als proeftuinbewoner weten hoe het stappenplan van het project eruitziet?

Lees dan verder.

Hieronder ziet u tot welke stap uw deelname geheel vrijblijvend en gratis is. Het project neemt de kosten voor haar rekening tot en met het moment dat u offertes bij installateurs opvraagt.

STAPPEN DIE GRATIS EN VRIJBLIJVEND ZIJN

1. U meldt zich aan voor het project

Dit kan:

U ontvangt een automatische bevestiging van uw aanmelding. Iemand van de werkgroep probeert om binnen drie dagen contact met u op te nemen.

2. U ontvangt van ons een inventarisatieformulier
In dit inventarisatieformulier vragen we onder andere informatie over uw woning (bouwjaar en soort dak, muren en glas), uw gasverbruik en de installaties in uw woning (zoals de CV-ketel, radiatoren en het ventilatiesysteem).

3. U stuurt het ingevulde inventarisatieformulier terug
Met uw antwoorden brengt Invent, het onafhankelijke energieadviesbureau, in kaart hoeveel gas u zou kunnen besparen in uw woning. Vervolgens neemt zij contact met u op om een energiescan van uw woning in te plannen.

4. Invent maakt een energiescan van uw woning
Door middel van de gratis energiescan kijkt Invent hoeveel gas u kunt besparen en welke installatie (hybride warmtepomp) voor uw woning optimaal is. Zij kan de scan op afstand maken via het ingevulde inventarisatieformulier. Maar de energiescan wordt nauwkeuriger als Invent bij u langskomt. Deze keuze is aan u. Invent houdt zich bij een bezoek uiteraard aan de Coronamaatregelen/RIVM-richtlijnen.

5. U ontvangt een voorlopig maatwerkadvies van Invent
Op basis van de energiescan ontvangt u een voorlopig maatwerkadvies. Hierin zijn de technische mogelijkheden voor uw woning uitgewerkt. Ook is een overzicht opgenomen met alle kosten en baten. Bij baten valt te denken aan BTW-teruggaaf (zonnepanelen), ISDE-subsidie (hybride warmtepomp) en de projectsubsidie. Uitgangspunt van de berekeningen zijn reële inschattingen. Ook dit maatwerkadvies is gratis en vrijblijvend.

6. U beslist of u de offertes wilt aanvragen voor het laten uitvoeren van het maatwerkadvies
Binnen het project werken we samen met een aantal lokale installatiebedrijven. Maar het is ook mogelijk of zelf een installatiebedrijf te kiezen. Als u een offerte heeft ontvangen, stuurt u deze door naar Invent. Zij maakt uw maatwerkadvies dan definitief.

STAPPEN WAAR VERPLICHTE KOSTEN UIT VOORTKOMEN

7. U beslist of u de voorgestelde maatregelen wilt laten uitvoeren
Bent u op dit moment nog niet toe aan deze beslissing (om financiële redenen)? Dan stopt het hier (voorlopig).
Als u de maatregelen wel wilt laten uitvoeren, gaat u verder naar stap 8.

8. U kiest voor een energiebespaarlening of voor een investering met eigen geld
De energiebespaarlening is een lening vanuit het Rijk, met een lage rente. U kunt deze lening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds. Hierna kunt u verder naar stap 9.

9. U geeft opdracht tot uitvoering van de maatregelen
Als u de opdracht geeft aan het installatiebedrijf, geeft u dit ook door aan de werkgroep. Zij kan hierdoor de voortgang monitoren.

10. Als de maatregelen zijn uitgevoerd, kunt u subsidies gaan aanvragen

    • U vraagt eerst de ISDE-subsidie aan voor de hybride warmtepomp
    • Tegelijkertijd vraagt u bij de gemeente Pekela de projectsubsidie aan
    • Daarna kunt u de BTW terugvragen op de zonnepanelen

Meer informatie over deze regelingen vindt u op de pagina Financiën.