Pekela geeft gas!

Het project ‘Pekela geeft gas!’ is uitverkozen als ‘proeftuin aardgasvrij’ door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit is mede vanwege de toepassing van een nieuwe hogedruk vergistings-technologie. Het gaat om een vernieuwende technologie die is ontwikkeld door het bedrijf Bareau. De technologie van Bareau draagt de naam Autogenerative High Pressure Digestion (AHPD). Onder hoge druk wordt in een reactor water gezuiverd en organisch afval (o.a. groente en fruit) omgezet in groen gas. 

Groengasbrouwerij

“Het is net bierbrouwen,” zegt Kirsten Zagt, procestechnoloog en bedrijfsleider van Bareau. “Bij bierbrouwen zetten micro-organismen onder hoge druk in een luchtdicht vat, suiker om in alcohol en CO₂. Wij doen hetzelfde, alleen vervangen wij suiker door organisch afval en krijgen wij daar geen alcohol, maar groen gas voor terug: een Groengasbrouwerij.” In ons project willen we graag nog een stapje verder gaan en willen we naast organisch afval ook waterstof en CO₂ verwerken. Daardoor wordt de opbrengst van groen gas hoger en kunnen nog meer mensen overgaan op groen gas. 

Ons dorp volledig groen

Het groene gas dat met deze technologie kan worden geproduceerd, is van hoge waarde en kan direct geïnjecteerd worden in het huidige gasnet. Wanneer de AHPD-technologie in ons dorp zou worden toegepast, zou circa 50% van het huidige aardgasgebruik kunnen worden vervangen door groen gas. Laat dat er nu voor zorgen dat in combinatie met de aardgasbesparing van 50%, het dorp volledig groen wordt. 

Planning

Bareau zal een ontwerpplan opstellen. Hierbij wordt samengewerkt met het Waterschap Hunze en Aa’s, Gasunie, Enexis en de gemeente Pekela. Omdat we hierbij zorgvuldig te werk gaan, zullen de plannen ook nog door een onafhankelijke partij bestudeerd en nagerekend worden. Op basis hiervan kan een volgende stap worden gemaakt. Hierin spelen bewoners van het dorp en de gemeenteraad vanzelfsprekend een belangrijke rol.