Waar draait het om in het project?
Het doel van het project is het realiseren van een aardgasvrije wijk tussen Koppelsluis en de Ommelanderklap in Pekela. Hoe we dit willen gaan doen, staat beschreven bij het project.

Heeft het project naast aardgasvrij worden ook andere doeleinden?
Voor bewoners wordt gestreefd naar 50% gasbeparing in de woning, zonder verzwaring van de woonlasten.  

Wie is initiatiefnemer van het project?
Het project is een initiatief van een groep enthousiaste buurtgenoten, Coöperatie Pekela Duurzaam, de Stichting Samen Energie Neutraal en de gemeente Pekela. Voor alle aangesloten partners verwijzen wij u naar de pagina: partners.

Mag iedereen meedoen?
Het project is bedoeld voor inwoners van Boven Pekela en Doorsnee en tot de Ommelanderklap. Het gaat globaal om het postcodegebied 9663 HA t/m HJ, RK t/m RX, SE t/m SF, SK t/m SV, TA t/m TV. Voor het precieze projectgebied: zie het kaartje op deze website. Het project is vooral bedoeld voor huishoudens die momenteel (veel) aardgas verbruiken voor verwarming van de woning.

Met wie ga ik straks eventueel een verplichting aan? 
U koopt uw zonnepanelen en hybride warmtepomp bij een leverancier. Met hem gaat u de verplichting aan.

Ik ben al op redelijke leeftijd, hebben de besparingsmaatregelen nog wel nut? 
Ja, de investering draagt direct bij aan verlaging van de woonlasten en kan ook leiden ook tot een waardevermeerdering van uw woning. Daarbij draagt u bij aan een schonere energievoorziening.

Ik heb al een redelijk goed geïsoleerd huis, wat kan het project dan voor mij betekenen? 
Met een energiescan kan in kaart worden gebracht of er in uw woning nog gas bespaard kan worden, en of het zin heeft om een hybride warmtepomp te plaatsen. Als dit het geval is, kunt u meedoen met het project.  

Hoe kan ik meedoen?
U kunt zich aanmelden via de website of via het e-mailadres info@pekelageeftgas.nl.
Hierna wordt contact met u opgenomen.

Hoe ziet het traject eruit?
Voor het antwoord op deze vraag verwijzen wij u naar de pagina: het stappenplan.

Ik wil mijn huis (nu) verbouwen en kan dus niet zo lang wachten. Wat moet ik doen?
We werken normaal gesproken op volgorde van binnenkomst van aanmeldingen. Er kunnen in dringende gevallen echter uitzonderingen gemaakt worden. Voor zo’n verzoek kunt u een e-mail sturen naar info@pekelageeftgas.nl  

Als ik mij aanmeld voor het project; zijn hier dan ook gelijk kosten aan verbonden?
Nee, aanmelding is gratis en vrijblijvend. Na aanmelding voor het project wordt uw situatie bekeken. Als uw woning past binnen de kaders van het project, dan wordt uw woning gescand om te kijken wat het beste past bij uw woning. Na deze scan ontvangt u gratis en geheel vrijblijvend een advies. 

Wie levert de hybride warmtepomp?
Vanuit het project hebben we afspraken gemaakt met lokale installatiebedrijven. Het is echter ook mogelijk om, na overleg met de werkgroep, voor een andere installateur te kiezen. 

Hoe zit het met de garantie op de hybride warmtepomp? 
De fabrikant van de warmtepomp geeft garantie. De installateur handelt deze garantie af. U gaat zelf een overeenkomst aan met de installateur.  

Hoe zit het met het onderhoud van de hybride warmtepomp?
Een warmtepomp vereist, net als een cv-ketel, onderhoud. U kunt voor het onderhoud aparte afspraken maken met de installateur. Vraag deze gerust naar de voorwaarden. 

Ik heb al zonnepanelen, heeft het project nut voor mij?
Wij gaan kijken of een hybride warmtepomp geschikt is voor uw woning. Daarbij onderzoeken we of er nog panelen bijgeplaatst kunnen worden, om het elektriciteitsgebruik van de hybride warmtepomp te dekken. Dus ja, dan kan het project nog steeds nut voor u hebben.  

Kan ik ook alleen zonnepanelen aanschaffen en een bijdrage krijgen?
Nee, dit kan helaas niet. We gaan in het project uit van een aardgasbesparing door het aanschaffen van een hybride warmtepomp. De zonnepanelen binnen het project zijn bedoeld om de extra hoeveelheid elektriciteit, die de warmtepomp gebruikt, te produceren. 

Kan ik ook extra panelen aanschaffen?
U kunt voor eigen rekening extra zonnepanelen aanschaffen. De installateur zal dan een aparte offerte voor die zonnepanelen opstellen. De BTW hierover kunt u tegelijk met de zonnepanelen voor het project terugvragen. 

Mag ik zelf een leverancier en/of installateur aandragen? 
Ja, dat mag. In dat geval vragen wij u te overleggen met Invent vóór het opvragen van de offertes. 

Kan ik naast de projectbijdrage ook nog aanspraak maken op subsidies?
Ja, dat kan. Naast onze bijdrage kunt u aanspraak maken op een ISDE-subsidie voor hybride warmtepompen.

Zijn er naast de project bijdrage verder nog financiële voordelen?
Ja, die zijn er. Naast de ISDE-subsidie voor de hybride warmtepomp, kunt u de BTW van de zonnepanelen terugvragen. Daarbij is er uiteraard het voordeel van de gasbesparing. 

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?
De hoeveelheid subsidie die u uit het project kunt krijgen. is afhankelijk van de maatregelen die in uw woning geadviseerd worden en de hoeveelheid gas die u hiermee bespaart. In het maatwerkadvies dat u ontvangt na het maken van een energiescan, zijn alle bedragen voor u uitgewerkt.  

Wat moet ik doen om de bijdrage vanuit het project te ontvangen? 
U vraagt op de website van de gemeente Pekela de subsidie aan. Dit kan alleen als u alle geadviseerde maatregelen heeft laten uitvoeren. 

Ik heb geen (spaar)geld om de investering te doen. Kan ik dan wel meedoen? 
Als u geen (spaar)geld heeft om de investering te doen, kunt u een lening aanvragen bij het Energiebespaarfonds. Er wordt binnen het project nog gekeken naar oplossingen voor mensen die niet voor deze lening in aanmerking komen. 

Vindt u het antwoord op uw vraag niet? Stuur ons dan een mailtje met uw vraag.